А добре дошли

В този под-форум се обсъждат процедурите по участие в публични продажби. Тук можете да задавате въпроси, които ви вълнуват относно участието ви в публична продан, срокове, такси и всякакви други важни дреболии.

А добре дошли

Мнениеот jores на 19 Мар 2009 22:19

Надявам се сайта да е полезен.
Понеже виждам доста влизания в тази секция, за да разчупя леда ви подканям най - учтиво ако имате въпроси да ги поставите. Ще направя всичко възможно да получите адекватен отговор. Материята е интересна и доста хора се сблъскват с проблеми в областта на съдебното изпълнение ежедневно, целта ние е targ.bg да бъде мястото на което да разнищваме тази материя.
Питайте и коментирайте не се стеснявайте. :)
jores
 
Мнения: 90
Регистриран на: 18 Мар 2009 22:23

Re: А добре дошли

Мнениеот AzAzEl на 21 Мар 2009 23:13

Ами те влизат, ама явно само гледат :mrgreen: Аз като за начало имам едно питане- какви рискове крие такъв вид покупка (приемаме, че съм участвал и спечелил)? Тоест тя различава ли се по рисков фактор от нормалната или има още скрити мини? Тенкс ! :evil:
AzAzEl
 

Re: А добре дошли

Мнениеот jores на 22 Мар 2009 22:39

Не можах да повярвам, че някой се е решил да драсне два реда :D .
Първо честито за търга, второ честито ни за първата регистрация и пост в targ.bg, трето най - сърдечно ви каня на по бира когато имате възможност.
Сега по темата. Това, че сте спечелил е чудесно, но какво точно визирате: спечелена е проданта и сте предприел последващи действия за реалното придобиване на имота или вече имате вписано Постановление за възлагане и владеете имота?
Това за почерпката е сериозно :D .
jores
 
Мнения: 90
Регистриран на: 18 Мар 2009 22:23

Re: А добре дошли

Мнениеот irina711 на 22 Апр 2010 11:58

ЗДравейте !
Интересуват ме два въпроса:1.При началното отваряне на офертите,когато има трима души с еднакви оферти и никой от тях нежелае да наддава-как се процедира ?
2.При обявена начална цена пр.1000 лв.-стъпката е 100 лв.Възможно ли е първоначалната ми оферта да бъде 1050 лв,т.е.различна от стъпката за наддаване ?
Ще ви бъда благодарна за отговор !
irina711
 
Мнения: 13
Регистриран на: 20 Яну 2010 19:16

Re: А добре дошли

Мнениеот jores на 22 Апр 2010 13:47

"ЗДравейте !
Интересуват ме два въпроса:1.При началното отваряне на офертите,когато има трима души с еднакви оферти и никой от тях нежелае да наддава-как се процедира ?
2.При обявена начална цена пр.1000 лв.-стъпката е 100 лв.Възможно ли е първоначалната ми оферта да бъде 1050 лв,т.е.различна от стъпката за наддаване ?
Ще ви бъда благодарна за отговор !"

Здравейте,
Отговорът на първият поставен от вас въпрос се съдържа в чл. 492 от ГПК:

"Обявяване на купувач

Чл. 492. (1) В началото на работния ден след изтичането на срока за подаване на писмени наддавателни предложения на определеното място в сградата на районния съд съдебният изпълнител в присъствието на явилите се наддавачи обявява постъпилите наддавателни предложения, за което съставя протокол. В протокола се вписват наддавачите и наддавателните предложения по реда на отварянето на пликовете. За купувач на имота се смята този наддавач, който е предложил най-висока цена. Ако най-високата цена е предложена от повече от един наддавач, купувачът се определя от съдебния изпълнител чрез жребий в присъствието на явилите се наддавачи. Обявяването на купувача се извършва от съдебния изпълнител в протокола, който се подписва от него.

(2) Ако при обявяването на купувача някой от явилите се наддавачи устно предложи цена, по-висока с размера на един задатък, съдебният изпълнител отразява предложението в протокола и след като наддавачът го подпише, съдебният изпълнител пита три пъти има ли желаещи да предложат по-висока цена с размера на още един задатък. Ако постъпи предложение, то се отразява в протокола и наддавачът го подписва. След изчерпване на предложенията за купувач на имота се обявява този наддавач, който е предложил най-висока цена.

(3) Купувачът е длъжен в едноседмичен срок от приключване на проданта да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък"

Отговорът на въпрос две се съдържа в чл. 489, ал. 6 от ГПК:

"(6) Наддавателни предложения от лица, които нямат право да вземат участие в публичната продан, както и предложения за цена под началната са недействителни."

Няма посочено ограничение за размера на предложението, стига то да бъде над началната тръжна цена.

Поздрави
jores
 
Мнения: 90
Регистриран на: 18 Мар 2009 22:23

Re: А добре дошли

Мнениеот irina711 на 22 Апр 2010 22:27

Благодаря за изчерпателните и ясни отговори !
irina711
 
Мнения: 13
Регистриран на: 20 Яну 2010 19:16


Назад към Как се участва в публични продажби

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

© 2009-2012 Targ.bg Всички права запазени.

Уеб дизайн и изработка
Extensa Web Development

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски фонд
за регионално развитие
Инвестираме във вашето бъдеще
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
„Развитие на конкурентоспособността
на българската икономика” 2007-2013
www.opcompetitiveness.bg
Част от функционалностите на сайта са създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Рзвитие на конкурентноспособността на българската икономика”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от “Търг.бг” ООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този сайт отразява официалното становище на Европейския съюз или Договарящия орган.