Банките и търговете на имоти

В този под-форум се обсъждат процедурите по участие в публични продажби. Тук можете да задавате въпроси, които ви вълнуват относно участието ви в публична продан, срокове, такси и всякакви други важни дреболии.

Банките и търговете на имоти

Мнениеот Anka на 07 Юни 2010 14:29

Знаем, че има вече много длъжници към Банките от непогасени кредити.
Банките могат да подадат иск към Съда и имота да се продаде на търг. Знам, че това е пътя Те да придобият имот.
Но нима те не са страна на изпълнителното дело и защо се включват в проданта още на ПЪРВА продан? Законово ли е тяхното участие на Първа продан? Ако няма нормални купувачи и при Втора продан, тогава да се поканят да изкупят имота. Но ако има купувачи, които могат да дадат добри цени, защо Банките са им конкурети?
Ако някой може да ми подскаже основания по някаква наредба или правилник, ще съм много благодарна. Изчетох ГПК, ЗЗД и това за търгове...има много пропуски и то във вреда на хората, чиито имот леко се "лапва от банките" по цени, които Те искат. При добри имоти Банките спекулативно взимат участие и с помощта на ЧСИ винаги успяват.
Жалко, но факт!
Anka
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Юни 2010 09:41

Re: Банките и търговете на имоти

Мнениеот jores на 07 Юни 2010 16:39

Здравейте,
няма причина взискателя да не мо же да участва в наддаването. Както казвате банките са конкуренти и по този начин цената се вдига, което е добре за длъжника, за тях и за пазара като цяло.
Моето виждане е че тяхното участие е с оглед защита на някаква цена, над която те не наддават. По този начин или вдигат цената на имота или го придобиват, но при всички случаи това е от полза за длъжника.

"Лапването" при изрядно проведен търг и интерес от старана на участници няма как да стане, поради простата причина, че имота се възлага на участника предложил и платил най - висока цена.
Това за което говорите би могло да се случи при положение, че нещо не е наред с процедурата, например да не е разгласен според изискванията на нормативната база, и да се ограничи кръга от участници, за което аз дълбоко се съмнявам и нямам данни, които да споделя.
Публичността вече е на ниво и напрактика всеки заинтересован има лесен достъп до информация.

В ГПК е записано, кой не може да участва в ПП и там не е посочен взискателя, в този ред на мисли няма пречка същия да участва в наддаването:

"Лица без право да наддават

Чл. 490. (1) Длъжникът, неговият законен представител, длъжностните лица от канцеларията на районния съд, служителите на съдебния изпълнител, както и лицата, посочени в чл. 185 от Закона за задълженията и договорите, нямат право да вземат участие в наддаването."

Поздрави и успех на търговете.

Надявам се съм бил полезен :)
jores
 
Мнения: 90
Регистриран на: 18 Мар 2009 22:23


Назад към Как се участва в публични продажби

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

© 2009-2012 Targ.bg Всички права запазени.

Уеб дизайн и изработка
Extensa Web Development

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски фонд
за регионално развитие
Инвестираме във вашето бъдеще
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
„Развитие на конкурентоспособността
на българската икономика” 2007-2013
www.opcompetitiveness.bg
Част от функционалностите на сайта са създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Рзвитие на конкурентноспособността на българската икономика”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от “Търг.бг” ООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този сайт отразява официалното становище на Европейския съюз или Договарящия орган.