Участие на съделителите

В този под-форум се обсъждат процедурите по участие в публични продажби. Тук можете да задавате въпроси, които ви вълнуват относно участието ви в публична продан, срокове, такси и всякакви други важни дреболии.

Участие на съделителите

Мнениеот Anka на 08 Сеп 2010 17:19

При провеждане на търг за имот и при наличие на 6-7 съделители, последните имат ли право на участие в наддаването? Ако имат права, то моля изброите някои от тях.
Въобще, има ли различие в търг при взискател, например Кредитор и търг със съделители?
Има ли особености и рискове при участие в търг със съделители?
Благодаря предварителнов очакване на скорошен отговор,
Анка
Anka

Re: Участие на съделителите

Мнениеот jores на 08 Сеп 2010 17:50

Здравейте Анка,
всеки един от съделителите, който участва в наддаването има право да поиска имота да му бъде възложен на най - високата предложена цена в публичната продан.

Това право според мен е справедливо и мога да обоснова гледната си точка малко по - късно ако ви е интересна темата.

Поздрави
jores

Мнениеот Anka на 09 Сеп 2010 00:44

Моля Ви, напишете коментара си. Ще е интересно и полезно.
Благодаря!
Анка
Anka

Мнениеот jores на 09 Сеп 2010 09:01

Според мен идеята на закона при делба е че имота излиза на публична продан поради неразбиратеслтво между съделителите, като например каква е неговата цена, или може всеки от съделителите да желае да стане изключителен собственик на имота.
Чрез публичната продан пазара определя стойността на имота, като изчиства въпроса за неговата цена. Ако постигната цена на търга е по силите на някой или повече от съделителите е нормално те като собственици да имат възможността да го закупят на най - високата цена, като по този начин се удволетворяват справедливо интересите на останалите съделители.
Излиза въпроса не са ли "прецакани" останалите наддавачи в търга, който може да се коментира по различен начин но въпреки всичко те имат възможност да закупят имота въпреки предимството което имат съделителите, макар и тя да е по - малка.
Мисля, че имаше една графа, която касаеше и съпрузи при дълг на единия съпруг, която се развива по същият начин, например:
Съпругата е осъдена да заплати сума Х, изпълнението се насочва към имот семейна собственост, съпруга недлъжник може да изкупи на публичната продан на най - високата цена продаваната идеална част на съпругата като съсобственик /ако участва в проданта/

Поздрави,
jores

Мнениеот Anka на 09 Сеп 2010 13:40

Благодаря за отговора.
Не ми става ясно само едно- нека дам пример...
Обикновен наддавач дава най-високата цена по време на търга, съдията го определя за купувач, пише се протокол ...и в последствие се разбира, че някои от съделителите искат да го купят на тази цена...
Как се процедира в действителност, до кога може да се изчакват съделителите?
Кой е този, дето ще ме убеди , че аз/напр. съм дала най-високата цена/ не мога да го купя след 7 дена, вложила пари или поне задатъка..? Има ли процедурни клопки?
Въобще дали в такива случаи си заслужава участие в търга?
Приятен ден,
Анна
Anka

Мнениеот jores на 10 Сеп 2010 10:31

Здравейте,
След като се стигне до най - високата цена съделителят участващ надлежно в проданта трябва да заяви, че желае да закупи имота в момента на самото провеждане на проданта.
Всичко се случва на момента, напрактика съделителят бива обявен за купувач и следва заплащане на преложената цена.

Поздрави
jores

Назад към Как се участва в публични продажби