Проблемни имоти – как да се предпазим?

Това е категория, в която се обсъждат публикуваните статии от сайта на targ.bg

Проблемни имоти – как да се предпазим?

Мнениеот admin на 16 Дек 2009 12:18

На 04.12.09 г. публикувахме информация за случай, в който се оказа, че на публична продан е изкаран имот, който длъжника е продал много преди съдебният изпълнител да го запорира.

След анализ на документите и събитията възниква въпросът

можем ли да бъдем сигурни какво купуваме


можем ли да се доверим единствено на институциите за това кой е истинския собственик на даден имот? Отговорът е: не съвсем! В това ще се убедите от фактите, които ще изложим в настоящата статия.ИСТОРИЯТА

На 03.11.09 г. частен съдебен изпълнител

обявява публична продан на половината от дворно място в гр. Банкя - цялото с площ 1 500 кв.м. Парцелът позволява да бъде разделен на два по – малки с площ от по 750 кв.м. Самото местоположение на терена е изключително атрактивно, а през няколко парцела


има изградени къщи тип „палат”.


Подобни терени на свободен пазар се предлагат на цени от 100 EUR за квадратен метър. Като се има в предвид, че обявената начална цена на имота е от 5 EUR за кв.м. всеки може да разбере, че предложението е изключително атрактивно. Но! Оказва се, че имота не е собственост на длъжника по делото и евентуалният купувач вместо да се сдобие с атрактивен имот би се сблъскал с огромни проблеми.РАЗВРЪЗКАТА

На 02.12.2009 г., един ден преди приключване на срока за подаване на предложения, нашите партньори от „Алмарк” ни предоставиха достатъчно данни, за да предприемем бързи действия, и да осуетим

спорната продажба.


В последният ден от проданта успяхме да уведомим лице от кантората на съдебния изпълнител за съмненията ни относно собствеността и на следващия ден разбрахме, че проданта не се е състояла за късмет на всички потенциални участници.


ФАКТИТЕ

По документите в изпълнителното дело има удостоверение за тежести, в което както може сами да се убедите, описаният имот е собственост на длъжника и имота е възбранен от съдебният изпълнител.

Но при обстойна проверка се виждат различни неща


На 17.04.2002 г. към въпросният парцел са закупени още 320кв.м. собственост на Столична община. /документ 1/

На 25.04.2002 г. длъжникът и съпругата му продават една трета идеална част от парцела на трето лице /документ 2/, /документ 2 ст.2/.

На 02.08.2009 г. на същото лице са продадени и останалите две трети от имота. /документ 3/, /документ 3 ст.2/

Интересното е, че никъде няма съвпадения на номерата на парцела. Също така по делото липсва приложена скица, която да отразява регулацията.

Единствено обстойно проследяване на документите подсказва, че


нещо не е наред


и това е /документ 4/, /документ 4 ст.2/ който представлява договор за делба от 26.03.1997 г. и присъства като приложение доказващо собствеността в предходните цитирани актове, с които имота е продаден.

В Удостоверението за тежести приложено от съдебният изпълнител по изпълнителното дело няма и следа от продажбата на имота през 2002г.


ИНСТИТУЦИИТЕ

Няма да навлизаме в подробности кой, как и защо не си е свършил работата. Фактите показват посредственост и некачествена работа на институциите. Трябва ли точно тези органи, които отговарят за данните за собствеността и имат властта да се разпореждат с имотите на всеки един от нас да допускат подобни грешки? За нас е непонятно как е щял да се продаде имота при тези обстоятелства? Елементарна проверка, отнемаща не повече от четири часа доказва, че


този имот не е онзи имот


и че същия няма никакво отношение към делата на съдебният изпълнител обявил го за продан.

На 07.12.2009 г. изпратихме електронни писма до кантората на частният съдебен изпълнител и Агенция по вписванията с молба за становище по случая. До настоящия момент отговор няма! За тях подобни случаи очевидно са незначителни, за да им бъде обърнато внимание или да бъде отделено от ценното им време, за да дадат отговор на този сериозен проблем. Може би само за нас той е сериозен.


ИЗВОДИТЕ

Уважаеми потребители на targ.bg, след като не можем да разчитаме на нормална и компетентна дейност от страна на държавата при защита на личната ни собственост ви съветваме:

! За да сте сигурни, че все още притежавате имотите си, периодично проверявайте това, за да не се окаже, че сте се разделили с някой от тях, заради дълг на предишния им собственик.

! За да не попаднете в капана на нечия посредствено свършена работа подробно обследвайте историята на имота, който смятате да придобиете.
"Проверете кой е пътят, по който вървите и каква е битката, която водите. Желаният от вас свят може да бъде спечелен, той съществува, той е реален, той е възможен, той е ваш." Айн Ранд
Аватар
admin
Site Admin
 
Мнения: 17
Регистриран на: 18 Мар 2009 16:20

Назад към Теми от сайта

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

© 2009-2012 Targ.bg Всички права запазени.

Уеб дизайн и изработка
Extensa Web Development

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски фонд
за регионално развитие
Инвестираме във вашето бъдеще
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
„Развитие на конкурентоспособността
на българската икономика” 2007-2013
www.opcompetitiveness.bg
Част от функционалностите на сайта са създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Рзвитие на конкурентноспособността на българската икономика”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от “Търг.бг” ООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този сайт отразява официалното становище на Европейския съюз или Договарящия орган.