относно провеждането на публични продажби

В този под-форум на вашите въпроси ще отговарят събедни изпълнители, адвокати и консултанти, които са специалисти в търговете и публичните продажби на недвижими имоти.

относно провеждането на публични продажби

Мнениеот irina711 на 30 Окт 2010 17:28

Здравейте !
Интересуват ме няколко въпроса относно провеждането и изпълнението на продажби на имоти обявени
на публична продан.
1.Чия собственост е имота,който вече е обявен за публична продан и има дата за провеждане на търг ?

2.При обявен търг ,възможно ли е някадво разпореждане с имота от страна на собствениците или ЧСИ ?

3.При участие и спечелване на търга,от кого се купува имота,т.к. парите би следвало да се преведат на ЧСИ ?
4.От кой момент даденият имот става собственост на спечелилия търга-от момента на обяваването му за купувач в протокола или трябва да мине някакъв срок?
5.Кой и кога издава нотариален акт за спечелиния имот и има ли срок за това?
6.В какъв срок става реалното влизане във владение и кой го осъществява при положние,че се живее в него ?
7.Кой и кога заличава ипотеките на имота и възможно ли е впоследствие да се появат други взискатели ?
irina711

Re: относно провеждането на публични продажби

Мнениеот jores на 30 Окт 2010 19:02

Здравейте,

1.Чия собственост е имота,който вече е обявен за публична продан и има дата за провеждане на търг ?
Собственост е на лицето отразено по изпълнителното дело.

2.При обявен търг ,възможно ли е някадво разпореждане с имота от страна на собствениците или ЧСИ ?
Възможно е но след възбраната е недействително. Има такива случаи и в продажби обявени на сайта ни.

3.При участие и спечелване на търга,от кого се купува имота,т.к. парите би следвало да се преведат на ЧСИ ?
Имота се продава от СИ поради някаква причина. Сумата се разпределя към взискателя/взискателите.

4.От кой момент даденият имот става собственост на спечелилия търга-от момента на обяваването му за купувач в протокола или трябва да мине някакъв срок?
От момента на влизане на Постановлението за възлагане в сила. Трябва да мине определен период от време /сроковете за обжалване/.

5.Кой и кога издава нотариален акт за спечелиния имот и има ли срок за това?
Издава се "Постановление за възлагане на НИ", което е документа за собственост. Издава се от СИ.

6.В какъв срок става реалното влизане във владение и кой го осъществява при положние,че се живее в него ?
Предаването на владението става доброволно от обитателите или чрез въвод във владение чрез СИ, случва се след влизане на постановлението за възлагане в сила.

7.Кой и кога заличава ипотеките на имота и възможно ли е впоследствие да се появат други взискатели ?
Тежестите се заличават от СИ, като в интерес на купувача е да следи какво се случва. Като цяло е процедура. Закона казва, че след ПП всички тежести падат, но съдия по вписванията може да изиска съгласие от ипотекарня кредитор. Имат логика, че тежест се вдига само по молба на заинтересованото лице може би за да няма някаква злоупотреба. Същото е и с исковата молба при делба.
Заличават се след влизането на постановлението за възлагане в сила.

Поздрави
jores

Мнениеот irina711 на 30 Окт 2010 20:37

Благодаря за отговорите.Интересува ме този Протокол временно ли играе роля на Нотариален акт или е окончателен документ за собственост,необходимо ли е допълнително да се извади Нотариален акт и постановлението за възлагане кога влиза в сила-от момента на връчване или след определен период ?
irina711

Мнениеот jores на 31 Окт 2010 19:50

Протокола с който се обявява купувача на имота спечелил проданта, не е документ за собственост.
Постановлението за възлагане е документ за собственост и не е необходимо да се прави констативен НА.

Поздрави,
jores

Мнениеот irina711 на 31 Окт 2010 20:12

Благодаря !
irina711

Мнениеот irina711 на 09 Ное 2010 13:09

Здравейте !
ИНтересува ме в цената на която се печели даден търг,включено ли е възнаграждението на ЧСИ ? Ако не е -
как се определя ? И какви други суми се дължат и към кого до финализиране на проданта ? БЛАГОДАРЯ предварително !
irina711

Мнениеот jores на 09 Ное 2010 14:02

Здравейте,
не са включени към цената:
1,5% за изготвяне на постановление за възлагане
Данък за придобиване на имот - различен е всяка община си го гласува.
Въвод във владение - 1%
Ако ЧСИ то е регистрирано по ДДС се начислява и ДДС.

Грубо това е положението.
jores

Мнениеот irina711 на 10 Яну 2011 13:57

Здравейте ! Интересува ме при спечелването на даден търг,за който никъде в обявлението не е отразено ,че цената е без ДДС,се начислява впоследствие ДДС т.е. става дума за десетки хиляди лева добавени към цената.
1.Това законно ли е ?
2. Върху коя сума се внасят 10% ?
3. При положение,че участвам като частно лице-купувач и задълженото лице е също частно,т.е.не е на фирма дължи ли се ДДС ?
4-Откъде може да се разбере дали даден ЧСИ дали е регистриран по ДДС?
5.В кой момент от процедурата на проданта би следвало да ми бъде съобщено за това?
6.Трябва ли да е посочено в обявлението обезателно дали е учредено право на ползване върху имота?
В моя конкретен случай,се обадих на ЧСИ да питам трябва ли предварителна уговорка за оглед на обекта и има
ли някакви особености около имота / имах предвид примерно за учредено право на ползване върху имота /и дума не ми беше споменато за ДДС.Обадих се втори път и попитах конкретно дали се дължи ДДС-отговорът беше
да !!!!!!!!!
irina711

Мнениеот jores на 10 Яну 2011 18:07

Здравейте,
1. Би следвало цената да е обявена крайна цена или изрично да е упоменато, че е без ДДС.
2. Крайната - цена + ддс.
3. По скоро е важно да уточните дали за конкретния имот сделката е облагама. Частно лице също може да е регистрирано по ДДС.
4. Попитайте го, но ДДС регистрацията в случая касае само облагане на таксите към него.
5. Редно би било всички данни имащи отношение към имота и цената му да бъдат упоменати в самото обявление или делото.
6. Правото на ползване е част от статута на имота и има пряко отношение върху неговата стойност, така, че според мен е задължително отразяването.

Не разчитайте, че е така, направете си проучване. Възможно е да се тълкува, че към ЧСИ има ДДС и касае таксите.
Съветвам Ви да съберете достатъчно информация и да се обърнете към счетоводител относно е или не е облагаема с ДДС.

Поздрави и успешна 2011г.
jores

Мнениеот irina711 на 11 Яну 2011 13:30

Благодаря много за отговорите !
Останах с убеждението,че дори да е регистриран ЧСИ по ДДС,се дължи такова,само за издаването на постановление и другите такси към него,но не и към цената на имота,посочена в обявлението за публична продан,при положение ,че никаде не е посочено за дължимо ДДС към цената на имота.
Може ли от стойноста на задатъка да се съди за крайната цена?
Аз отникъде не бих могла да знам за да съставя крайната цена на задатъка?
Следва въпросът-легитимен участник ли съм да се явя на самата дата на търга при положение ,че съм внесла задатъкът от обявлението?
Много добър и полезен сайт-браво !
Пожелавам Ви през новата година здраве,пари и професионални успехи !
irina711

Следваща

Назад към Консултирай се със специалисти